A hétvégén debütál az USA-ban a WTCC

lossy-page1-800px-Infineon_Raceway.tif.jpgA hosszú, két hónapos nyári szünet után a hétvégén, az Egyesült Államokban folytatódik a 2012-es Túraautó-világbajnoki szezon. A sorozat először látogat az USA-ba, ahol a kaliforniai Sonomában mérhetik össze erejüket a  versenyzők.

A Sonoma Raceway(korábbi nevein Sears Point Raceway és Infineon Raceway) Kaliforniában fekszik a Sonoma helység déli lábánál a mindössze 10 ezer főt számláló Sonoma városa mellett.

A pálya 1968-ban nyitott meg és azóta a legnagyobb amerikai versenysorozatokat rendszeresen vendégül látja. Jelenleg a legnagyobb eseményeket a pályán a NASCAR Sprint Cup, az IndyCar, az NHRA és az AMA Superbike sorozat rendezi.

A pálya leginkább a a szintkülönbségekről híres. Igaz mindössze 40 méterről van szó, de a pálya olyan mint egy hullámvasút. Sok a beláthatatlan kanyar ami rendkívül megnehezíti a versenyzők dolgát.

A WTCC a leghosszabb, 4032 méter hosszú vonalvezetést használják majd, amit rajtuk kívül senki. Itt kell majd  kétszer 13 kört megtenni a versenyzőknek.

A versenyen természetesen ott lesz Michelis Norbert is aki már nagyon várja a versenyt.

"A sonomai nyomvonal nagyon ígéretesnek tűnik. Talán ennek és a közel 2 hónapos szünetnek köszönhetően alig várom már, hogy végre elkezdődjön a bajnokság hajrája. A nyári szünet szerencsére nem telt el tétlenül, ugyanis múlt héten ismét sikerült tesztelnünk, ráadásul olyan újdonságokra bukkantunk, amik segíthetik a minél jobb helytállást a továbbiakban. Eredmény szempontjából nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mire számíthatunk. A cél természetesen továbbra is az első 5-6 helyezés valamelyike, valamint az, hogy a versenyhétvége során megtartsam vezető helyezésemet a privát értékelésben."

Michelisznek meg is lesz az esélye a jó versenyre, mivel újraszámolták a plusz súlyokat Brazília után és így -20 kg-al várhatja a megmérettetést.

A WTCC mellett az Auto GP is ellátogat a pályára. A sorozat a szezonzáró versenyét futja Sonomában és erre egy, az Auto GP színvonalához mérten egész jó kis mezőny jött össze.

Az, hogy ez elég lesz-e az amerikai közönségnek nem tudni. A tengerentúlon az autóversenyzés manapság egyet jelent a NASCAR-ral és már olyan nagy múltú sorozataikat sem támogatják mint az IndyCar, így elég kétséges, hogy egy sikeres esemény lesz a Sonomai hétvége. Igaz az üres lelátókhoz már hozzászokott a WTCC és az Auto GP mezőnye.

A WTCC hétvége menetrendje helyi idő szerint  (az időeltolódás -9 óra) :
 - Szeptember 21, péntek:
13:45-14:15 Teszt

 - Szeptember 22, szombat:
09:00-09:30 Első szabadedzés
11:30-12:00 Második szabadedzés
14:15-14:50 Időmérő edzés

 - Szeptember 23, vasárnap:
09:00-09:15 Bemelegítő edzés:
12:20- Első futam (13 kör)
13:35- Második Futam (13 kör)